HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

A krónikás első feljegyzése

2008.07.11. 09:10 Before

Krónikása és egyben vezérlő tábornoka vagyok ennek az örök csatának.  A háború régóta dúl, váltakozó sikerrel, de a harc sosem érhet véget. Naponta meg kell vívnunk az ütközetet, harcolni a veszélyes és kiszámíthatatlan harcmezőn, leküzdve az akadályokat, óvatosan manőverezve a bennszülöttek között, akik folyamatosan igényeket támasztanak és ősi hagyományaik szerint ítéleznek.

Az ellen sokféle, változatos formában tör ránk, egyszer egy termetes zöldség, másszor egy darab karaj, vagy akár egy egész csirke, pulyka is ellenünk szegül, kiket szerény eszközeimmel és néhány segédemmel kell móresre tanítani. Változatos szövetségek köttetnek, a csata során az ellenséget szövetségeseivel együtt kell legyőzni, hogy diadalt ülhessünk.

A harctér:

Mi más lehetne egy konyhacsata helyszíne, mint maga a konyha? Itt dúlnak az ütközetek, aprítjuk a ránk támadókat, készítjük el és daraboljuk az ellenséget, míg fel nem virrad a győzelem perce. Egy elektromos főzőlap, és egy légkeveréses sütő a csaták fő helyszíne, ahol megütközik a támadó sereg és védők kicsiny tábora. A pulton folynak az előkészítő és elterelő hadműveletek, aprózódnak fel az ellenfél erői. A harc kegyetlen, de igazságos: győzelem, vagy bukás a szakács számára és biztos pusztulás az ellenségnek, aki a csatateret csak tálban hagyhatja el. A bukott szakács számára egyetlen kiút létezik, a végső fegyver: a pizzafutár.

Az eszközök

Komoly csatához komoly eszközök dukálnak, de az igazi művészet a kevés rendelkezésünkre álló erőt okosan és rendíthetetlenül használni. Egy 6 literes fazék, héhány kisebb lábos, sütőedény és egy tefal ingenio szett segíti a harcost az ellenséget kordában tartani, míg a harci kedv elvételét néhány kés, vágódeszka, egy mixergép, egy kézimixer, egy mozsár és jónéhány fűszer szolgálja.

A bennszülöttek

A harcok a bennszülöttekért, ám egyben ellenük is folynak, akik kiszámíthatatlan viselkedésükkel gyakran teszik kérdésessé a csaták kimenetelét. A nagyméretű bennszülött, kódnevén házastárs jellemzően mindenevő, ám preferenciái szerint a sok  zöldség, kevés hús kimenetelű csatákat részesíti előnyben. Nehezen lehet megbízni egy olyan bennszülöttben, aki szerint létezik az a fogalom, hogy "túlságosan húsízű". A házastárs ennek ellenére általában kedvezően értékeli a harcok kimenetét, bár egyes megfigyelések szerint ez nem egyszer elfogultság okán történik, ami némi óvatosságra inti a tábornokot.
A kisméretű bennszülött - kódnevén gyermek - viszont a négyévesek kérlelhetetlen őszinteségével gyakran túlságosan is kemény bíráló, szakrális jellegű szokása a ránézés után az "ezt nem szeretem" jellegű kijelentések tétele. Kellően kitartó ostromlást követően néha hajlamos legalább megkóstolni és az esetek bizonyos részében "ezt szeretem, ha megettem, kérek még" fonémák közlése várható. A gyermek jellemző táplálkozási formája a mindent külön nevű eljárás, és általában kerüli a fűszeresebb, összetettebb ízeket.

Zárszó

Feleim, kik sorsunk folyását nyomon követitek, remélem néha lelitek majd örömötöket a csaták megszemlélése során. Köszöntelek hát benneteket, harcra fel!

Before tábornok

Szólj hozzá!

Címkék: család kaja konyha gasztro főzés sütés kajablog

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr67563331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása