HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Gombás rizs

2009.01.25. 19:25 Before

Ha valaha indulna egy legkevésbé fotogén étel verseny, a gombás rizs egész biztosan éremesélyesként indulhatna. Viszont egyszerű, gyors és nagyon finom. Önálló étel, mert köretnek túl erőteljes és intenzív ízű, nem igazán tűr meg maga mellett semmit. Aktív gombautálók kerüljék, de mindenki másnak kötelező!

Ne tagadjuk meg magunktól a minőséget, vegyünk jóféle húsos kolozsvári szalonnát, vágjuk kockákra, szórjuk pár deka vajra és alacsony lángon hagyjuk pirulni. Egy fej hagymát felaprítunk és a szalonnakockákra szórjuk, a hőmérséklet továbbra is maradjon alacsony. Amíg ezek készülnek, a gombát tisztítsuk meg és szintén kockázzuk fel, centi-másfél méretre. Nem kell semmi különleges gomba hozzá, sőt, még az ipari csiperkéből is fogyasztható lesz, de ha igazi erdeit csiperkét kapunk, ne álljunk neki ellen.
A serpenyő alatt vegyük magasra a gázt, szórjuk bele a gombát, borsozzuk meg derekasan! Ne keverjük túl sokat, minél többet piruljon a gomba, mielőtt levet ereszt. Kóstoljuk meg, majd borsozzunk még rajta egy kicsit, nem fog ártani. Ha nem elég sós a szalonnától, akkor sózzuk is. Az ízésítésnek igen intezívnek kell lennie, mert a rizs úgyis lágyítani for az ízeken.
Vágjunk fel egy csokor petrezselymet, és amikor a gombát elkészültnek tekintjük (mondjuk ha már nincs leve, állagra, ízre megfelelő), akkor vegyük le a tűzről, szórjuk bele a petrezselymet, keverjük bele és tegyük félre.
Mindeközben tegyünk oda egy adag rizst főni. Én rizottókon kívül mindenhez jázmin rizst használok. A rizst kimoshatjuk, úgy pergőbb lesz, mert sok keményítő, rizspor távozik a vízzel. Ilyenkor legalább 5 percig folyó víz alatt öblítsük a rizst. De ez nem kötelező, én általában kihagyom, a rizst pohárral mérem egyenesen bele a felmelegített lábosba. Ott addig forgatom, amíg fel nem forrósodik (néhány szem ki is fehéredik), majd felöntöm másfélszeres vízmennyiséggel. (Egy pohár rizsre másfél pohár vizet öntök. Az egyszerűség és gyorsaság kedvéért forró vizet szoktam használni, így majdnem azonnal forrni kezd. Sózzuk meg, majd tegyünk a víz tetejére pár deka vajat. További aromatizálás kedvéért beledobhatjuk a petrezselyem szárát, egy darabka pórét, fél hagymát, kicsit megnyomorgatott fokhagymagerezdet. A lábost lefedjük, a tüzet a minimális környékére vesszük és kb 15-20 perc alatt elkészül a rizs. A belerakott dolgokat kidobáljuk, a rizst kicsit átforgatjuk.

Az elkészült rizsbe belekeverjük a gombát és azonnal tálaljuk. Ha sikerült némi petrezselymet megspórolni, akkor most bártan szórjuk a tetejébe.

Megjegyzések:
- MÉG TÖBB BORSOT!
- Ha nagyon sürgős, a szalonnát és a hagymát is piríthatjuk gyorsan, de finomabb, ha lassan csináljuk.
- 3-4 főre 20 deka szalonna, egy nagyobb fej hagyma, fél kiló gomba és kb 4 deci rizs dukál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr33901851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása