Ha megunt banánunk ránk barnul, igen sok finomsághoz felhasználhatjuk. Süthetünk belőle például kakaós-banános-fahéjas muffint, csinálhatunk banánkrémet, de leggyorsabb, legegyszerűbb, ha banánturmix formájában dolgozzuk fel. Persze ez önmagában nem túl különleges (ami egyébként nem probléma szerintem), de némi töblet hozzáadásával lenyűgöző finomságot kerekíthetünk belőle.
Az igazi (banán)turmix sűrű, habos és borzasztó mértékben hízlaló. Fejenként kell hozzá egy jókora banán, minél érettebb, annál jobb (de savanykás szaga ne legyen, mert akkor már erjedt). Ha nincs érett banánunk, akkor tegyünk megfelelő mennyiségű banánt egy-két napra a mélyhűtőbe, a fagyasztás hatására ugyanis a banánban lévő keményítő cukorrá alakul, így édes és felettéb jóízű banánt kapunk. Ez csak továbbfelhasználásra alkalmas, ugyanis mire kiolvad, megbarnul és löttyedt lesz, magában nem túl vonzó eledel. Fejenként kell továbbá egy szép kövér vaníliarúd. Ezt a szokással ellentétben nem félbevágjuk, hanem a két végét levágjuk, a rudat leehetőleg kicsit kerek formára egyengetjük és egy vékony pálca segítségével kitoljuk belőle a magokat. Érdemes vékony bökővel nekilátni, nehogy a vanília felrepedjen, majd ha a vékony átért, akkor a vastagabbal addig dugattyúzunk ki-be, amig a magok nagyja ki nem jön. Ha már nem nagyon jön mag, akkor a kis "szívószálainkat" 50-60 fokos sütőben megszárítjuk.
A megpucolt banánokat dobjuk a turmixgépbe, öntsünk alá egy kevés tejet, maximum fél decit fejenként. Ebben a turmixban az a jó, hogy az alapíze miatt rengeteg játékterünk marad az édesítésre. Használhatunk akár sima kristálycukrot is, de sokkal jobb, ha finomítatlan barnacukrot, nádcukrot, pálmacukrot, vagy éppen golden- vagy juharszirupot. teszünk bele. Bármilyen egzotikus íz csak dob rajta. Öntsünk rá nagyjából a tej mennyiségével megegyező adag tejszínt, szórjuk bele a gondosan félretett vaníliamagokat és turmixoljuk össze. Banán, cukor, tejszín és ezzel még nincs is vége!
Az I-re a pontot fejenként egy szép nagy evőkanálnyi jófajta vaníliafagylalt teszi fel. Nem kell különösebben extra minőség, de azért ne a legolcsóbbat válasszuk. (Az igaz persze az lenne, ha saját magunk által főzött fagyi menne bele, de azért ne essünk túlzásba.) A fagyit természetesen fagyott állapotában dobjuk a gépbe, addig turmixoljuk, amíg éppen homogénné nem válik az egész és azonnal tálaljuk előre odakészített (és jó esetben némileg behűtött) poharakba. Mivel a vaníliarudak általában nem igazán hosszúak, érdemes nem túl magas poharakat választani.