HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Tökfőzelék fasirttal

2009.02.10. 12:00 Before

Új rovat indul, ami persze nem nélkülöz némi nagyképűséget, tekintve a blog hatalmas terjedelmét. Mindenesetre célom, hogy ne csak különlegességeket, de klasszikus ételeket is megmutassak, a magam módján. Ami sok esetben semmi extrát nem takar, egyszerűen én csak így szeretem.
A "Klasszikusok délidőben" rovat elő szereplője sokak rémálma, én azonban olthatatlanul imádom. Szinte bármikor elcserélnék egy luxusétkezést egy jól megcsinált tökfőzelékre, sok fasirttal. Ezek ketten ugyanis összetartoznak.

Először is lássuk a fasírtot. A fasirt sok étel - főleg főzelékfélék - ideális kísérője, ezért rendszerint ipari méretekben készítem, majd formázás után 2-3 darabonként lefagyasztom, így bármikor percek alatt fasírthoz juthat az éhes száj. Fasírtból sok féle verzió létezik, én általában egy egyszerű, magyaros fűszerezésű fajtát szoktam csinálni. Lehetőleg jó minőségű, inaktól mentes, darált sertéshúst vegyünk hozzá, de ne túl szárazat. Ha nagyon száraz a hús, daráljunk hozzá kevés szalonnát, de ne legyen túl erős ízű, ne domináljon a füstölt íz. Fél kiló húshoz egy közepes fej hagymát vágjunk apróra és némi zsíron, lassú tűz fölött pároljuk puhára. Ha már üveges, dobjunk rá egy gerezd nagyon finomra vágott fokhagymát, kevergessük 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Jó minőségű zsemlét, esetleg egy szelet kenyeret felkockázunk, és kevés tejbe áztatjuk. Néhány perc alatt megszívja magát, ekkor alaposan nyomjuk ki és morzsoljuk el a markunkban. Tegyük a húshoz a hagymával együtt, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés őrőlt köménymagot, némi majorannát és őrölt pirospaprikát. Egy kis apróra metélt petrezselyemzöld kellemesen feldobja. Keverjük a masszát homogénre. Egy tojást üssünk bele, gyúrjuk át vele, aztán zsemlemorzsával állítsuk be a megfelelő sűrűséget. Kicsit pihentessük, majd kis narancsnyi darabokat szaggasunk belőle és formázzuk másfél-két centi vastag koronggá. A közepén legyen vékonyabb, a szélein kicsit vastagabb, mert sülés közben kicsit felpuffad. A kész fasírtot forgassuk zsemlemorzsába és nem túl forró zsírban, vagy olajban süssük szép pirosra.

A tökfőzelék alapja - meglepő módon - a tök. Megfelel a piacon kapható gyalult tök, csak arra figyeljünk, hogy friss legyen és lehetőleg normálisan megpucolt, héjmentes tökből készüljön. Sajnos gyakran felületesen pucolják, vagy nem akarnak túl sokat kidobni, ilyenkor néhány szálon zöldes, keményebb héjréteg marad, ami egyrészt nehezen puhul meg, másrészt kellemetlen megenni.
A tökfőzelék alapvetően savanykás étel, mindig is kevés ecettel csináltuk, azonban ifjúkoromban barátoméknál nyaralva ettem egy egészen extrémnek tűnő verziót. Azóta is gyakran csinálom úgy, hogy savanyított paprikát főzök bele.
Általában némi hagymával alapozok, ezt kevés mangalicazsíron, vagy vajon szép lassan purára párolom, majd ha már megpuhult, rászóróm egy jó nagy csokor kapor felét, felaprítva. Kevergetem, hogy a kapor kicsit kiadja az ízét, majd rádobom a tököt és átforgatom pár percig. Egy kevéske vizet öntök alá, megsózom, belehajigálok néhány ecetes savanyított paprikát (nem csípőset) és a levével állítom be az ecetességet. Ha a paprika leve nem elég ecetes, egy kiskanálnyi ecettel bolondítom. Kislángon, éppen csak bugyogtatva addig főzöm, amíg a tök megpuhul. (Tényleg csak kevéske víz kell alá, a tök ugyanis levet fog engedni!) Egy evőkanál keményítőt elkevererek egy kevéske főzőlével, majd kikeverem egy doboz tejföllel. Beleöntöm a főzelékbe, óvatosan összekeverem, hogy a tök ne törjön össze. Megvárom, amíg újra bugyogni nem kezd és kicsit besűrűsödik, ekkor beleszórom az apróra metélt maradék kaprot, elkeverem és lehúzom a tűzről.
A frissen megsült fasirttal tálalom.

1 komment

Címkék: főzelék tök klasszikusok délidőben fasirt

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr67934434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumpu 2009.02.14. 22:20:42

Azt hiszem, ez a rovat is nagy kedvencem lesz :)
süti beállítások módosítása