HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Borzas Kata

2009.02.16. 15:15 Before

Bár három éves korom óta intenzíven érdeklődök a főzés iránt is, nagyon sokáig alapvetően sütiket sütöttem. A süteményekben az a jó, hogy a kezdő konyhatündér számára biztos vonalvezetést ígérnek a receptek, hiszen, míg egy étel ezer féle képpen elkészíthető, a sütemények sokkal nagyon precizitást igényelnek, sokkal nehezebb letérni a megadott útról. Gyerekkori barátom kvázi nagymamájától tanultam ezt a receptet tizenéves koromban. Nálam az első falat után azonnali szerelem alakult ki, de ez a süti másféleképp is "szerelemsüti", ha nem is direkt módon de szerepet játszott az életem alakulásában.

Lássuk hát a hozzávalókat:
40 deka finomliszt
20 deka vaj
10 deka kristálycukor
2 tojás sárgája
fél csomag sütőpor
egy csipet só

A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk. Nincs semmi nyomás, nem kell sietni, nem kell fényesre dagasztani, elég, ha szépen összeáll a tészta. Mivel nagyon kevés benne a nedvesség, nem lesz könnyű dolgunk, valahogy mindig morzsálódni fog. Ezért én azt szoktam csinálni, hogy kis ökölnyi darabokat markolok belőle, azokat külön-külön gyúrom egybe, így nagyobb erőt tudunk kifejteni és összeáll a tészta. Végül a kis gombócokat összegyúrom egybe, de ez sem különösebben fontos. A tésztát osszuk ketté, kétharmad-egyharmad arányban. Vajazzunk ki egy tepsit (ez a mennyiség egy közönséges 20×30 centis tepsibe illik, de lehet kicsit kisebb is), majd a kétharmad rész tésztát nagylyukú (káposzta)reszelővel reszeljük egyenletesen az aljára. Ha nem sikerült egyformára, óvatosan oszlassuk el, de ne nyomjuk össze a tésztát! Tegyük 180 fokosra felfűtött sütőbe és 10-15 perc alatt süssük világosbarnára (vagyis inkább drappra, meg ne égjen idő előtt).

Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet:
4 tojás fehérje
5-6 deka porcukor
3-4(-5-6) evőkanál sárgabarack-lekvár
10 deka durvára vágott dió

A tojásfehérjéből verjünk habot, majd amikor felkeményedik, szórjuk bele a porcukrot és verjük tovább, amíg fényes és kemény nem lesz. Ha kész, tegyük hozzá a baracklekvárt, majd a végén, már fakanállal kerverjük bele a diót.
Az időközben szép világsora sült tésztára egyenletesen terítsük rá a habot, simítsuk el a felszínét, majd a hab tetejére reszeljük rá a maradék tésztát. Itt mindenképp próbáljuk minél egyenletesebbre csinálni, mert a hab miatt utólagosan nem nagyon lehet módosítani rajta. Dugjuk vissza a sütőbe és süssük készre, kellemesen világosbarnára. (Néha előfordul, hogy a hab sütés közben felpúposodik, de ezzel nem kell törődni, hűlés közben vissza fog állni rendesen.)

Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg legalább langyosra lehül, majd kockára vágjuk és kevés porcukkorral diszítve tálaljuk.


 

 

2 komment

Címkék: tojás dió sütemény vaj cukor liszt baracklekvár

A bejegyzés trackback címe:

http://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr77946596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.02.17. 09:29:20

Ez igen jól néz ki. Jól fel is jegyzem, mert a kelt tészták után mindig rengeteg feles fehérjém marad. Bár most anyám női szeszélye is foglalkoztat....abbahagyhatatlan.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.17. 12:56:54

Igen, fehérjepuszításra se rossz! (És nem mellesleg nagyon finom!)
Én egyébként a két megmaradt sárgát tettem el a Te krumplispogidhoz! :)