HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Magyaros csirkemell

2009.03.15. 14:16 Before


... avagy tejfölös-kolbászos csirkeszelet rizzsel. De a magyaros mennyivel jobban hangzik, nem? Főleg így nemzeti ünnepen pont megfelelő, már csak azért is, mert hihetetlen gyorsan elkészül, így több idő marad az ünneplésre. Ezt a kaját hirtelen felindulásból találtam ki, olyannyira, hogy amikor nekikezdtem, még nem is tudtam, mi lesz a végére. Viszont annyira jól sikerült, hogy azóta se bírtam finomítani rajta, egyszerűen tökéletes a maga nemében.

Mivel a recept alig pár összetevőből áll, ráadásul tényleg villámgyorsan elkészül, egyből a köret főzésével kezdjük. Egy bögre finom, illatos jázmin rizst forrósítsunk fel (csak úgy zsíradék nélkül) egy lábosban, ha kicsit kifehéredett, öntsük fel másfél bögre forró vízzel. Gyorsan keverjük el, hogy ne tapadjon össze a rizs, tegyünk bele ízlés szerint sót (két deci rizshez kb egy teáskanálnyit), keverjük el, dobjunk a vízre pár deka vajat, fedjük le a lábost és vegyük a lángot majdnem a legkisebbre (nekem villanytűzhelyen 2/9 fokozat). A rizs ezzel el is készült, csak hagyni kell, hogy a természet tegye a dolgát úgy 15-20 percen keresztül.
A mellet kicsontozzuk, a "szűz" részét kivesszük, a fél melleket pedig lapjában két szeletre vágjuk. A húst sózzuk borsozzuk. 2-3 vékony szelet kolozsvári szalonnát, vagy szeletelt bacont felvágunk egy centis csíkokra, majd egy serpenyőben közepes lángon némi vaj kíséretében világosra pirítjuk. A megsült csíkokat kivesszük egy tányérra, vagy a serpenyő szélére húzzuk, a lángot kicsit magasabbra vesszük és betesszük a csirkemell-szeleteket. Nagy lángon körülbelül 2-3 percig sütjük mindkét oldalát. Közben egy paprikás kolbászból (ideális esetben valami jóféle, csípős, paprikás szárazkolbász) néhány karikát vágunk. Egy mellhez 8-10 darab 3mm-es szelet bőven elég, különben túlságosan kolbászíze lesz, ami elnyom mindent. A kolbászkarikákat dobjuk a csirke mellé, kicsit süssük, hogy elkezdje a paprikás zsírját kiereszteni. Ekkor tegyük vissza a szalonnacsíkokat és forgassuk addig az egészet, amíg egyöntetűen el nem oszlik a paprikás zsiradék a húson is.
Egy bögrébe tegyünk egy púpos evőkanál keményítőt, keverjük el fél deci vízzel (vagy tejjel), majd keverjünk hozzá egy doboz tejfölt. Keverjük simára, öntsük a húshoz, és gyors mozdulatokkal kevergetve sűrítsük be. Igyekezzünk a tejfölt és a zsírt minél egyenletesebben elkeverni. Az egész nagyjából egy percig tart, a keményítő vastag, sűrű krémmé ugrasztja össze a tejfölt, és kész is vagyunk.
A rizsből tegyünk egy helyes kupacot a tányérokra, tegyünk mellé 1-2 szelet csirkét és kanállal szedjünk rá a tejfölös szószból.

4 komment

Címkék: csirke tejföl rizs kolbász bacon

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr261003477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.17. 12:41:16

hmm. ez jó! a hétvégén kipróbálom:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.20. 14:08:57

...bevallom, nekem a rizsfőzés a leggyengébb pontom, a legbonyolultabb ételeket is elkészítem, sőt szusirizst, kínai tapadóst, és rizottót is lazán főzők, de az egyszerű főtt/párolt rizs kifog rajtam. ezerféleképpen próbáltam már, sosem lett az igazi. de tegnap az általad leírtak szerint csináltam, és SIKERÜLT!!:))) hálám üldözni fog!:))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.20. 21:00:12

Nagyon örülök, hogy sikerült! Az a helyzet, hogy ez annyira pofátlanul egyszerű módszer, az ember nem hinné, hogy tényleg csak ennyi és kész. Pedig de. :)
A csirke hogy ízlett?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.20. 21:38:14

a csirke most tallonban maradt, mert a hétvégén sikerült rekonstruálnom a májas hambit, és abból maradt két adagnyi ragú, és ahhoz készítettem el a rizst.
a csirke ment a fagyasztóba, majd a hétvégen megcsinálom azt is:))
süti beállítások módosítása