HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Fűszeres csirke

2009.03.01. 21:05 Before

Ma többszörös megtiszteltetésben lehetett részem. Először Mirelle-től kaptam két barátságtündért, majd Gabojsza felrakta a blogot a gasztroblogra. Ennek örömére, nekik ajánlva szeretném megosztani egyik családi receptünket, aminek neve ellenére nincs köze Fűszeres Eszterhez. Ez egy tipikusan "térítős" étel, embereket annyit harcolni a köretért még sose láttam, mint a fűszeres csirke krumplijáért!

Általában az általam "pitesütő" tepsinek hívott kb 21×35 centis, nagyjából 6 cm mély tepsiben készítem, vérmérséklettől függően elég 6-8 embernek. Két és fél kiló krumplit megpucolok, majd karikákra vágok, úgy 5-8mm vastagon. A felvágott krumplit megsózom, borsozom, és megszórom szárított kakukkfűvel. (Lehet frisset is használni, de a szárítottnak sokkal intenzívebb íz íze.) Legalább egy alapos evőkanálnyi kakukkfűről beszélünk, csak semmi szégyenlősködés! A krumplit összeforgatjuk a fűszerekkel, majd az alaposan kivajazott tepsibe fektetjük. Nem kell különösebben precízen, akár bele is szórhatjuk és elegyengetjük, de darabonként is bepakolhatjuk, ha éppen meditálni támad kedvünk. Ilyentájt a legjobb készíteni, mert már elég öreg a krumpli, alacsony a nedvességtartalma. Újkrumpliból nem ajánlom készíteni, mert rengeteg vizet fog ereszteni. A szépen elegyengetett krumpli alá öntsünk (a krumplitól függően) fél-egy deci tejet, vagy tejszínt.
Hat nagyobb, vagy nyolc kisebb csirkecombot veszünk. Készülhet mellfiléből is, ekkor kicsit szárazabb lesz a hús, viszont csontmentes, ami azért elég kényelmes. Persze a combot is kifilézhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Akármelyik alkatrészből csináljuk, a csirke bőrét szedjük le, nem lesz rá szükség. A húst mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk (én úgy szeretem, ha kellemesen, de nem tolakodóan borsos íze van), szórjuk meg majorannával, majd fektessük a krumpli tetejére. A tepsit fedjük le alufóliával, körben gyűrjük is le, hogy minél jobban zárjon.
Tegyük az egészet a sütőbe, 200 fokra. Ötven percig süssük, majd húzzuk ki, vegyük le a fóliát óvatosan, forgassuk a csirkedarabokat a hátukra, fedjük vissza a fóliával és dugjuk vissza a sütőbe még 20-25 percre. Ha letelt, vegyük ki a sütőből, dobjuk el a fóliát. A húst forgassuk vissza, kenjük meg tejföllel, úgy, hogy a szabadon maradt krumplira is jusson. Ezután hintsük meg gazdagon reszelt sajttal (valamilyen olvadós-pirulós fajtával, én általában edamit használok). Másik verzió: szedjük ki a húst egy tányérra, a krumplit kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal. Innen megint két irányba ágazhatunk tovább: vagy egyből visszatesszük rá a húst, amit szintén tejföllel kenünk és sajttal szórunk, vagy előtte kicsit pirítjuk a krumplira szórt sajtot. Ez utóbbi kicsit kockázatos, mert túlpirulhat, kiszáradhat a krumpli, bár, ha eleve vizes volt és sok levet eresztett, akkor akár jól is jöhet. Akárhogy is csináljuk, a végén a tejföllel megkent és sajttal megszórt hús viszakerül a tepsibe és addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul.
Azonnal tálaljuk, de tartsunk kézközelben fenyítő eszközöket, amivel az omlósan puha, tejfölös-sajtos-kakukkfüves krumplit védelmezzük!

9 komment

Címkék: csirke krumpli sajt tejföl kakukkfű

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr25974223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.03.01. 21:28:33

Before!

Ez igennagyon jól hangzik!

Viszem is! ;)

Örülök, hogy jól viseled a hirtelen jött gasztronyilvánosságot, bevallom féltem, hogy kapok a fejemre. ;)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.01. 21:45:34

Hát, karcsúka ez még a nyilvánossághoz, de meglátjuk, hogy alakul. Nagyobb nyilvánosság, nagyobb elvárások, nagyobb felelősség... :)

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.03.01. 22:02:19

A "szaftos krumpli" nálunk is nagy kedvenc és hasonlóan készül. A tejszínes változatot is ki fogom próbálni:-)))

nemisbeka 2009.03.02. 20:09:04

Nna, akkor itt vagyok én is :).

eloy71 2009.03.03. 12:25:58

Nem csak Agave, hanem gasztro is? Hm...
Na várjatok csak, ha felfedem magam a hétvégén...

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com/ 2009.03.29. 18:12:24

már régen főztem tőled :)
ebédre ettük, tényleg nagyon finom
most vagyunk abban a fázisban, amikor a csirkék alól esszük ki a krumplit :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.29. 20:50:29

Naugye?! Szóltam előre, a krumplija verhetetlen! :)
süti beállítások módosítása