Ma többszörös megtiszteltetésben lehetett részem. Először Mirelle-től kaptam két barátságtündért, majd Gabojsza felrakta a blogot a gasztroblogra. Ennek örömére, nekik ajánlva szeretném megosztani egyik családi receptünket, aminek neve ellenére nincs köze Fűszeres Eszterhez. Ez egy tipikusan "térítős" étel, embereket annyit harcolni a köretért még sose láttam, mint a fűszeres csirke krumplijáért!
Általában az általam "pitesütő" tepsinek hívott kb 21×35 centis, nagyjából 6 cm mély tepsiben készítem, vérmérséklettől függően elég 6-8 embernek. Két és fél kiló krumplit megpucolok, majd karikákra vágok, úgy 5-8mm vastagon. A felvágott krumplit megsózom, borsozom, és megszórom szárított kakukkfűvel. (Lehet frisset is használni, de a szárítottnak sokkal intenzívebb íz íze.) Legalább egy alapos evőkanálnyi kakukkfűről beszélünk, csak semmi szégyenlősködés! A krumplit összeforgatjuk a fűszerekkel, majd az alaposan kivajazott tepsibe fektetjük. Nem kell különösebben precízen, akár bele is szórhatjuk és elegyengetjük, de darabonként is bepakolhatjuk, ha éppen meditálni támad kedvünk. Ilyentájt a legjobb készíteni, mert már elég öreg a krumpli, alacsony a nedvességtartalma. Újkrumpliból nem ajánlom készíteni, mert rengeteg vizet fog ereszteni. A szépen elegyengetett krumpli alá öntsünk (a krumplitól függően) fél-egy deci tejet, vagy tejszínt.
Hat nagyobb, vagy nyolc kisebb csirkecombot veszünk. Készülhet mellfiléből is, ekkor kicsit szárazabb lesz a hús, viszont csontmentes, ami azért elég kényelmes. Persze a combot is kifilézhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Akármelyik alkatrészből csináljuk, a csirke bőrét szedjük le, nem lesz rá szükség. A húst mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk (én úgy szeretem, ha kellemesen, de nem tolakodóan borsos íze van), szórjuk meg majorannával, majd fektessük a krumpli tetejére. A tepsit fedjük le alufóliával, körben gyűrjük is le, hogy minél jobban zárjon.
Tegyük az egészet a sütőbe, 200 fokra. Ötven percig süssük, majd húzzuk ki, vegyük le a fóliát óvatosan, forgassuk a csirkedarabokat a hátukra, fedjük vissza a fóliával és dugjuk vissza a sütőbe még 20-25 percre. Ha letelt, vegyük ki a sütőből, dobjuk el a fóliát. A húst forgassuk vissza, kenjük meg tejföllel, úgy, hogy a szabadon maradt krumplira is jusson. Ezután hintsük meg gazdagon reszelt sajttal (valamilyen olvadós-pirulós fajtával, én általában edamit használok). Másik verzió: szedjük ki a húst egy tányérra, a krumplit kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal. Innen megint két irányba ágazhatunk tovább: vagy egyből visszatesszük rá a húst, amit szintén tejföllel kenünk és sajttal szórunk, vagy előtte kicsit pirítjuk a krumplira szórt sajtot. Ez utóbbi kicsit kockázatos, mert túlpirulhat, kiszáradhat a krumpli, bár, ha eleve vizes volt és sok levet eresztett, akkor akár jól is jöhet. Akárhogy is csináljuk, a végén a tejföllel megkent és sajttal megszórt hús viszakerül a tepsibe és addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul.
Azonnal tálaljuk, de tartsunk kézközelben fenyítő eszközöket, amivel az omlósan puha, tejfölös-sajtos-kakukkfüves krumplit védelmezzük!