HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Vargánya-krémleves

2009.09.21. 11:05 Before


Itt van az ősz, rohamosan közelít a gombaszezon. A vargánya nekem kicsit ellentmondásos gomba, hiszen sokan tartják a gombák királynőjének, és bár valóban nagyon finom az aromája, mellette viszont kicsit vizes és így kevésbé érvényesül az íze. Leginkább fűszerként szeretem, amikor szezonja van, veszek legalább egy kilót, vagy ha mást is csinálni akarok, akkor valamivel többet és a kevésbé dekoratív darabokat felszeletelve, rácsra helyezve, a sütőben szárazra szikkasztom (pár óra 50 fokon légkeveréssel, résnyire nyitott ajtóval). Amikor tényleg csont száraz, akkor a lehető legfinomabb porrá őrlöm és jól zárható edényben tárolom. Húsokra kiváló, ízfokozó hatású. No, de lássuk, milyen is egy vargánya-krémleves.

A legtöbb krémleves borzasztóan egyszerű, csak néhány hozzávaló kell és általában gyorsan el is készül. Ez se kivétel, a vargányán kívül csak egy kevés hagyma, alaplé és tejszín fog kelleni. Ha kicsit erőteljesebb ízt szeretnénk, akkor indíthatunk egy kevés jó minőségű füstölt kolozsvári szalonnával, amit egy kevés vajon lepirítunk, utána a szalonnát kiszedjük és a visszamaradt pörzsanyagos zisradékkal dolgozunk tovább. A sült szalonnát aztán levesbetétként vissza is adhatjuk, de én most nagyon a gombára koncentráltam. Zsiradékra szórunk egy fej nem túl finomra feldarabolt vöröshagymát, és lassú tüzön kicsit üvegesre pároljuk. A gombát közben kiválogatjuk, néhány apróbb, szabályos darabot félreszünk, a többit feldaraboljuk. Magasabbra vesszük a lángot, a feldarabolt gombát beleszórjuk a hagyma mellé. Hagyjuk 1-2 percig állni, mielőtt megkavarnánk, közben sózhatjuk, borsozhatjuk. Ritkán megkeverve pirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha közben levet enged, azt hagyjuk elforrni, de utána már sűrűbben keverjük, nehogy megégjen. A lepirult gombát öntsük fel hús alaplével (erre a célra eltett maradék, leszűrt húsleves is megteszi, de az ég szerelmére, nehogy kockából csinálja bárki is!) és főzzük pár percig. A gomba mellé mindenképp jól esik egy kevés petrezselyem, azt beleszórhatjuk még a felöntés előtt, de a turmixoláskor elég fura, szürkés-zöldes színt ad a levesnek, ezért jobb, ha miután megfőtt a gomba, lehúzzuk a tűzről és egy, vagy két csokor megmosott petrezselymet tegyünk a levesbe, és úgy 10 percre hagyjuk benne állni. Így a petrezselyem íze átszivárog a levesbe, de nem szinezi azt. Erősíthetjük az ízét, ha a gombával együtt kevés durvára vágott petrezselyemgyökeret is bedobunk a lábosba, de azt szedjük ki a végén.
Miután minden oda nem való dolgot eltávolítottunk, a levest öntsük turmixba, és minél erősebb fokozaton jó alaposan turmixoljuk pár percig. Kézi botmixerrel is tökéletes, de ott is adjunk időt, hogy minél selymesebb legyen. Állítsuk be a sűrűségét egy kevés tejszínnel, vagy zsíros tejjel, némi tejfölt is adhatunk hozzá, hogy megbolondítsuk az ízét. A lábost öblítsük ki és a leturmixolt levest (lehetőleg átszűrve) öntsük vissza, lassú tüzön forraljuk át még egyszer, állítsuk be a végleges ízesítést sóval és borssal.

Betétként vagy adjuk a sült szalonnát, vagy pedig az elején megmentett aprób gombákat szép látványosan feldarabolva és bő, forró vajon lepirítva is beletehetjük. Végül szórjuk meg őrölt vargányaporral, valahogy így:

8 komment

Címkék: hagyma gomba tejszín vargánya húsleves alaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr551396397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.09.21. 11:38:12

Mégsem éltem hiába. Csak sikerült felverni a csipkerózsika-álmodból. :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.23. 01:29:19

én nagyon szeretem a vargányát, csak egyedül pörköltnek nem, mert abban nagyon nyúlós-nyákos lesz. legjobb vajban pirítani kis petrezselyemmel, és pirítósra tenni...
gombaport én is szoktam csinálni, jó lehet vele a mártásokat ízesíteni.
ezt a levest én is nagyon szeretem, hasonlóan szoktam elkészíteni. sajnos nem túl dekoratív mint a többi krémleves, kicsit olyan mint a "sárleves", ezért nem nagyon lehet beilleszteni egy elgánsnak szánt menüsorba. pedig az íze alapján... :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.09.23. 07:34:51

@Mirelle: azért remélem nálam komolyabb életcéljaid is vannak! :)))

@Bombadil Toma: nekem nem a kedvencem, bár persze nagy bajom nincs vele. Viszont nem is vagyok gombaszakértő, nem ismerek túl sok gombát. Ami nagyon izgat, az a szegfűgomba, annak teljesen be tudok vadulni az illatától. Csak az a baj, hogy amilyen intenzív, olyan illékony is...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.23. 12:47:23

húú, a szekfűgomba! azt is imádom:) levesnek az a legjobb, tejfölösen. vagy sima gombás rátottának...
nekem van szárítva is, abban is érezni azt a pompás illatot.

Pumpu 2009.12.17. 21:23:01

Már közeleg az idő, amikor én is kipróbálhatom, hogy milyen megfőzni ezt a finomságot...
Viszont kedves Before, írd már meg lécci, hogy mit terveztél volna főzni karácsonyra, mi lenne a menü?

terran 2010.05.08. 00:30:52

Új posztot...!
Új posztot...!

Blue Lemon 2016.10.10. 19:52:44

a recept jó, csak a mértékegységgel van probléma a petrezselyem vonatkozásában: a kicsi valójában sok kell hogy legyen.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.10.11. 04:42:57

@Hajdu Imre, Gombos Levente: akkor még nem voltam ilyen felvilágosult! :)
süti beállítások módosítása