HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Vaníliás banánturmix

2009.02.09. 15:07 Before

Ha megunt banánunk ránk barnul, igen sok finomsághoz felhasználhatjuk. Süthetünk belőle például kakaós-banános-fahéjas muffint, csinálhatunk banánkrémet, de leggyorsabb, legegyszerűbb, ha banánturmix formájában dolgozzuk fel. Persze ez önmagában nem túl különleges (ami egyébként nem probléma szerintem), de némi töblet hozzáadásával lenyűgöző finomságot kerekíthetünk belőle.

Az igazi (banán)turmix sűrű, habos és borzasztó mértékben hízlaló. Fejenként  kell hozzá egy jókora banán, minél érettebb, annál jobb (de savanykás szaga ne legyen, mert akkor már erjedt). Ha nincs érett banánunk, akkor tegyünk megfelelő mennyiségű banánt egy-két napra a mélyhűtőbe, a fagyasztás hatására ugyanis a banánban lévő keményítő cukorrá alakul, így édes és felettéb jóízű banánt kapunk. Ez csak továbbfelhasználásra alkalmas, ugyanis mire kiolvad, megbarnul és löttyedt lesz, magában nem túl vonzó eledel. Fejenként kell továbbá egy szép kövér vaníliarúd. Ezt a szokással ellentétben nem félbevágjuk, hanem a két végét levágjuk, a rudat leehetőleg kicsit kerek formára egyengetjük és egy vékony pálca segítségével kitoljuk belőle a magokat. Érdemes vékony bökővel nekilátni, nehogy a vanília felrepedjen, majd ha a vékony átért, akkor a vastagabbal addig dugattyúzunk ki-be, amig a magok nagyja ki nem jön. Ha már nem nagyon jön mag, akkor a kis "szívószálainkat" 50-60 fokos sütőben megszárítjuk.

A megpucolt banánokat dobjuk a turmixgépbe, öntsünk alá egy kevés tejet, maximum fél decit fejenként. Ebben a turmixban az a jó, hogy az alapíze miatt rengeteg játékterünk marad az édesítésre. Használhatunk akár sima kristálycukrot is, de sokkal jobb, ha finomítatlan barnacukrot, nádcukrot, pálmacukrot, vagy éppen golden- vagy juharszirupot. teszünk bele. Bármilyen egzotikus íz csak dob rajta. Öntsünk rá nagyjából a tej mennyiségével megegyező adag tejszínt, szórjuk bele a gondosan félretett vaníliamagokat és turmixoljuk össze. Banán, cukor, tejszín és ezzel még nincs is vége!

Az I-re a pontot fejenként egy szép nagy evőkanálnyi jófajta vaníliafagylalt teszi fel. Nem kell különösebben extra minőség, de azért ne a legolcsóbbat válasszuk. (Az igaz persze az lenne, ha saját magunk által főzött fagyi menne bele, de azért ne essünk túlzásba.) A fagyit természetesen fagyott állapotában dobjuk a gépbe, addig turmixoljuk, amíg éppen homogénné nem válik az egész és azonnal tálaljuk előre odakészített (és jó esetben némileg behűtött) poharakba. Mivel a vaníliarudak általában nem igazán hosszúak, érdemes nem túl magas poharakat választani.

 

2 komment

Címkék: gyümölcs banán édesség tejszín vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr12932463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.02.10. 10:35:23

Tisztes kis hízókúra. :) Én mostanság a tésztákba teszem azt a jó kis melaszos sötétbarna cukrot. Nagyon jó aromája és színe lesz tőle.

De ez a turmix....nyamm...

Ja, akartam írni(igaz nem ide kapcsolódik), hogy voltunk az Olimpiában. Szerintem még tervezek arra felé valami programot, hogy legyen indokom ott ebédelni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.10. 14:45:06

Tényleg nem túl diétás, viszont állat finom. De legalább telít, nem lehet a végtelenségig inni. :)
Én néha járok az Olimpia közelébe munkaügyben, de sajna mindig túl hamar végzek, nem nagyon tudok kivárni másfél-két órát. De mindenesetre próbálom én is úgy szervezni... :)
süti beállítások módosítása