HTML

Mindennapos konyhacsaták

Naponta vívjuk a csatákat, ellenséges terepen, bizalmatlan benszülöttek körében. Ez egy háború krónikája, mely sosem érhet véget és fellángol minden nap, újra, meg újra.

Friss topikok

Linkblog

Gombás melegszendvics

2009.03.05. 09:50 Before


Mikrofonfrizura, diszkó, melegszendvics. Ezek mind kimentek a divatból valamikor a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne törne rá a népességre fel-fellángoló diszkómánia, és persze nincs az a tizen-, vagy kora huszonéves, aki ne kent volna ketchupot a párizsi alá, szórta volna meg valami sajtutánzattal, hogy aztán a party-grillben félig elszenesítve, félig hidegen elfogyassza. Ez a melegszendvics - bár talán a töltött kifli jobban és mindenképp emelkedettebben írja körül a dolgot - viszont nagyon kifinomult, ízléses darab, nem csupán jól néz ki, de nagyon finom is!

A legnagyobb kihívás elé most is a megfelelő minőségű óriáskifli beszerzése állít  minket. A kifli legyen egyenes, kellemesen duci és normális bélzetű, ne valami felfújt, tartalom nélküli vacak. Fejenként számítsunk egy nagy kiflit, meg kb negyed kiló gombát (lehet több is). A gombát pucoljuk meg, és késes aprítóban csapjuk szét, de ne túl pépesre.  A kifliket vágjuk félbe (lapjában), a belsejüket kaparjuk ki óvatosan, hogy a héja ne sérüljön. Egy hagymát vágjunk apróra és vajon pároljuk puhára. Adjuk hozzá a gombát, magas lángon pirítsuk. Egy zöldpaprikát kockázzunk fel apróra, és szórjuk a gombához. Sózzuk, borsozzuk alaposan (a gomba és a bors nagyon szeretik egymást), majd  alacsonyabb lángon pároljuk, amíg a gomba leve kb a felére nem fogy.
A kifli kikapart belsejét tegyük a késes aprítóba és gyors, rövid körökkel vágjuk apróra. Ha nincs megfelelő műszerünk, késsel is vághatjuk, ilyenkor kicsit összezömökül a kifli, de nem katasztrófa. A felaprított kiflibelet dobjuk a gombához, keverjük bele alaposan, hogy minden levét felszívja. Szórjunk bele egy jó marok reszelt sajtot (lehet kettő is, nem fog megsértődni), és az egészet keverjük szép homogén masszává. Végül egy nagy csokor petrezselymet vágjunk apróra és pár csipet híján keverjük a töltelékhez. A gombás masszát szépen osszuk el az üres kiflihéjakba, egyengessük el. Egy tojást keverjünk egy el doboz tejföllel, és bőven mért reszelt sajttal, ezzel kenjük meg a töltött kiflik tetejét és egy tepsiben toljuk be a sütőbe úgy 20-25 percre, amíg szépen meg nem pirul.
Frissen, azonnal tálaljuk, előtte szórjuk meg a megmaradt petrezselyemmel. Ha van kedvünk, a gombából mentsünk ki pár szebb darabot, vágjuk vastag szeletre és külön serpenyőben, bő vajon pirítsuk meg, ezzel díszíthetjük a szendvicset.

12 komment

Címkék: kifli tojás hagyma gomba paprika sajt tejföl petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsata.blog.hu/api/trackback/id/tr68982417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com/ 2009.03.05. 20:07:43

Pont kapóra jött vacsorára : ) Tényleg nagyon finom, pedig csak kis kiflit kaptam hozzá és a gombát is sikerült kicsit pépesíteni. De majd legközelebb! Még jobban fog sikerülni :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.05. 21:48:54

Nahát, te mindent lefőzöl, amit megírok? :)) Hízelgő!
De jövő hétre tervezek egy wellington bélszínt... :)

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.03.05. 23:19:16

Gyerekkorom összes nyarát és telét Zakopane-ban töltöttem. A szállásunktól nem messze volt egy bódé,ott készítették a legfinomabb gombás melegszendvicset.

Tavaly, mikor a Nőkkel voltunk, néztem...a bódé még megvan, de már nem büféként üzemel....

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com/ 2009.03.06. 08:33:41

hát ezért írod őket, nem ? :))
a bélszínnel arra célzol, hogy kezdjek spórolni? esetleg homár nincs a családi receptek között? :))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.06. 19:04:09

De, de, persze, hogy ezért! :)
Homár nincs, mivel élve nem fogom megfőzni, de saját kezűleg lemészárolni se szeretném, szóval a homár kimarad. De lehet, hogy egyszer kipróbálok valamit mirelitből...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.30. 21:18:53

@Before: pont a napokban gondolkodtam valami ilyesmin. csak én (mivel túl vagyok a gombás szedvicsen:)), egy csirkemájas verziót gondoltam. nemrég jutott az eszembe, hogy régen az omw kutaknál lehetett "hambi" néven enni ilyesmit...:)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.30. 21:47:26

Én egy sonkás klónján dolgozok egyelőre.
A Hambit szerettem, anyám egyébként dolgozott a cégnél egy ideig, akkor tele volt vele a hűtő. A májasat nagyon szerettem (budapest?) még egy ideig benzinkutakon lehetett kapni, aztán eltűnt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.30. 23:49:51

@Before: azaz! a budapest:) még zöldborsó is volt benne, ha jól emlékszem... mindig átjártunk a házunkal szembeni omv kútra hajnalban, bulik után és ott tóltuk magunkba:))) na, ennek a rekonstruálásán töröm a fejem...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.31. 10:01:23

Igen, a májas-zöldborsós ragukat nevezik "budapest"-nek. Anyámat megkérdezem, hogy készült, de mivel ő nem a gyártásban dolgozott, nem hiszem, hogy tudni fogja. Mindenesetre nem túl bonyolult szerintem, egy hagymás resztelt máj szerűség, természetesen zöldborsóval.
A dolog neuralgikus pontja a tésztacsónak, mivel ez úgy volt jó, hogy abban a puha, de mégis karakteres tésztában készült, nem hiszem, hogy ropogós kifliben annyira jó lehet. 1-2 éve sütöttem pizza jellegű tésztából sonkás papucsot húsvétra, az talán kiindulási alap lehet...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.31. 18:23:37

@Before: lehet kapni a boltokban, kisebb, félig elősütött baguetteket, amit 5-6 perc alatt kell készresütni. talán azzal meg lehet oldani. még félkészen félbevágni, kivájni, megtölteni, és úgy sütni véglegesre.
most már biztos, hogy ki fogom próbálni... :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.01. 19:12:04

Na, majd számolj be, ha a kísérlet végére értél!
Sajna anyám nem emlékszik a ragura, a tésztaforma ügyében se tud segíteni, de legalább van benne kihívás.
süti beállítások módosítása