A nagyméretű bennszülött egy Barcelona nevű istenséget imád pár napig, így a csatákat a kisbenszülött igényei alakítják elsősorban. Ez pedig nem mást jelent, mint egyszerű, gyors lefolyású ütközeteket és...
...rengeteg tésztát! Tészta tésztával, tészta tejföllel, túróval, sajttal, magában, szárazon, bárhogyan! Az ilyen alkalmakra nem árt, ha van az ember repertoárjában néhány jól bejáratott, percek alatt összedobható feltét, ami a szimpla tejfölös tésztánál komplexebb vacsorát eredményez, de elkészíthető, mialatt a tészta megfő. Ilyen a tejszínes csirkeragu is.
Tegyük oda a vizet a tésztafőzéshez. Ha felforr, törjük bele a spagettit és főzzük a megadott időn keresztül. A tésztarajongók tisztában vannak vele: a tökéletes tészta valóban al dente. Ha jó minőségű a tészta, egyszerűen nem kell neki több, mint meglocsolni kevés extra szűz olívaolajjal, megszórni kevés sóval (maldon, vagy sóvirág), tekerni rá egy kevés borsot és fejedelmi. Ha agyon akarjuk bonyolítani, rányomhatunk egy gerezd fokhagymát. Egyszerűen tökéletes.
No, de ha mégis variálni szeretnénk, amíg a tészta megfő, szeleteljünk vékonyan egy kis fej hagymát, egy kevéske nem túl markáns füstölt húsfélét (ne ipari bacont, mert az kissé durva ízű), tegyük ezt közepes lángon egy serpenyőbe némi vaj társaságában. Vágjunk fel egy csirkemellet apróra és ha a füstölt sonka szépen megpirult, szórjuk rá. Finoman sózzuk, borsozzuk és csippentsünk rá egy kis teljesen obligát majorannát. Kés lapjával zúzzunk meg egy gerezd fokhagymát, vágjuk apróra és adjuk a már majdnem kész csirkéhez. Forgassuk át, majd öntsük fel 2 dl tejszínnel, vegyük lejjebb a lángot és rotyogtassuk, amíg be nem sűrűsödik. Tehetünk bele egy-két jobb minőségű ömlesztett kockasajtot, ettől kicsit karakteresebb és sűrűbb lesz a mártás.
A biztonság kedvéért kóstoljuk meg a szószt, hogy nem kell-e bele egy kis só (nem fog kelleni), vagy bors, aztán a leszűrt tésztát borítsuk a raguhoz, keverjük össze és kész is. Valami ilyesmi lesz a végeredmény:
a tábornok szerint: ezt igazán nehéz elrontani, az egyetlen hibalehetőség, ha túl sűrű lesz, akkor kevésbé barátságos a tésztával.
a nagyméretű bennszülött igazoltan távol maradt
a kisméretű benszülött szerint: ezt szeretem, finom, tejfölt kérek a tésztára!